2018 m. vasario 2 d., penktadienis

Šokoladinis kavos tortas „Karalius“


   ...na ką, ir dar vienas tortas į tortų sąrašą... Ir dar vieni metai, į metų sąrašą... :) Iš dalies, labai gaila, kad tas metų skaitiklis taip greit sukasi. Bet, kai pagalvoji, ką tas skaitiklis prisuko jau mūsų bendram gyvenime - tada jau kaip ir negaila, bet džiugu :) Džiugu, kad esi šalia, kartu, visumoj... Ir aš tortų sąrašą prižadu tęsti, kad ir iki begalybės. Net jei ir visus pasaulio tortus būsiu jau iškepus, tada sukursiu savo :), kad tik tas tortų sąrašas nenutrūktų :)

   Taigi vat, radau tortuką... Kaip tik laiku ir vietoj :D


Biskvitui:
250 gramų kambario temperatūros sviesto;
440 gramų cukraus;
4 didelių, kambario temperatūros, kiaušinių;
400 gramų miltų;
80 gramų kakavos;
2,5 a.š. kepimo miltelių;
0,5 a.š. druskos;
4 v.š. tirpios kavos (ištirpinti 3 v.š kršto vandens);
350 ml. pieno;
vanilės ekstrakto, arba vanilinio cukraus;

Kremui:
500 gr. mascarpone sūrio;
400 gr. Rududu;
2 v.š. kavos likerio, brendžio ar romo;

Sirupui:
300 ml. paruoštos stiprios kavos;
150 gr. cukraus;
50 – 100 ml. brendžio;

Papuošimui:
Šokoladas; torto pabarstukai;

Biskvito kepimas. Kepame du biskvitus, jiems atvėsus, perpjauname pusiau.
Sumaišom dubenyje miltus, kakavą, kepimo miltelius ir druską. Viską kruopščiai išmaišius, kelis kartus persijojame, kad į mišinį patektų kuo daugiau oro. Kitame dubenyje išplakam sviestą su cukrum. Galima mikseriu, svarbu, kad sviestas būtų kambario temperatūros. Po vieną, plakant įmušame kiaušinius. Jie taipogi turi būti kambario temperatūros. Plakame ne mažiau 5 minučių.
Atskirai indelyje ištirpintą tirpią kavą su karštu vandeniu, supilame į pieną, įdedame vanilę ir viską gerai išmaišome. Tuomet, neskubant, po truputį į kiaušinio ir sviesto plakinį pilame pusę miltų ir kruopščiai šaukštu išmaišome.
Supilame pieno ir kavos mišinuką ir taip pat, atsargiai viską gerai išmaišome. Pilame dalimis likusius miltus ir neskubėdami, atsargiai išmaišome. Patogiausia kepti apvalioje, atsegamoje formoje. Prieš susegant formą išklojame dugną sviestiniu popierium ir užsegame, kraštelius apkirpam. Šonus ištepam sviestu. Pilame pusę paruoštos biskvito tešlos ir kepame 160 – 170 C įkaitintoje orkaitėje apie 40 – 50 minučių. Prieš perpjaunant biskvitus, juos gerai atvėsinam.
Sirupas. Paruošiam stiprią kavą. Galima iš maltos, ir iš tirpios kavos. Aš užplykiau stiprią, natūralią kavą ir ją perkošiau. Kavą supilam į nediduką puodą, suberiame cukrų užvirinam ir kaitiname ant mažos ugnies apie 15 – 20 minučių, kol skysčio sumažės pusiau. Tuomet supilame brendį ar romą ir nukeliame nuo ugnies. Paliekame atvėsti.
Kremas. Mascarpone sūrį, rududu ir brendį dedame į didesnį dubenį ir šaukšo arba mikserio pagalba gerai išplakame iki vientisos masės.
Torto sluoksniavimas. Atvėsusius biskvitus perpjauname į du vienodus lakštus (iš viso 4 lakštai). Dedame pirmą lakštą ir suvilgome paruoštu kavos ir brendžio sirupu. Tai padariau konditerinio teptuko pagalba. Tuomet tolygiai paskirstome 3 – 4 šaukštus kremo. Vienas po kito, tokiu pat būdu, surenkame visus lakštus.
Torto viršų sutepame likusiu kremu ir papuošiame tarkuotu šokoladu ar torto pabarstukais. Šokolado drožleles dariau bulvių skustuko pagalba, tuomet šokolado skiedrelės gražiai užsiriečia
Rekomendacijos. Tortukas gaunasi drėgnas ir tikrai labai gardus. Skaniausias, pastovėjęs per naktį!

   Tekstas be pakeitimų ir papildymų :D Tiesiog viskas taip aiškiai ir paeiliui išdėstyta, kad ir vaikas supras :D Tiesa, skonį tik atskirų dalių žinau :D Bendrą skonį sužinosiu tik vakare :)




















   ...o taip!...

Žvilgterk ;)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Ieškoti šiame dienoraštyje