Šiais metais bandau kepti sausainius... Dar išbandysiu ir puošimą glajumi. Niekad nesu to dariusi. Vaikystėje mama tik grybukus dažydavo. Na, pasižiūrėsim kas čia mums gausis... :D Šį receptuką radau http://www.neringa-blogas.com. Ji juos kaip žaisliukus eglutei kepa :)
Reikia:
- 250 g miltų
- 50 g sviesto
- 100 g medaus
- 100 g cukraus (naudojau rudąjį)
- 1 kiaušinis
- 2 a. šaukšteliai kepimo miltelių
- 1 v. šaukštas meduolių prieskonių
Glajui:
- kiaušinio baltymo
- cukraus pudros
- citrinos rūgšties
- maistinių dažų (nenaudojau)
Dekoracijai:
- pabarstukų
- kokoso drožlių
Medų, rudąjį cukrų ir sviestą šildome kartu, kol viskas suskystėja,
gerai išmaišome. Tada atvėsiname, įmušame kiaušinį, išmaišome, sudedame
persijotus miltus sumaišytus su kepimo milteliais bei prieskoniais.
Viską gerai išmaišome. Valandai dedame tešlą į šaldytuvą. Kočiojam ant
miltais pabarstytos lentos. Išpjaustome norimų formų sausainiukus ir
kepam 180-190°C orkaitėje apie 10-15 min. kol gražiai paruduos.
Glajui pagaminti reikia vieno kiaušinio baltymo (jo pakanka
tam meduolių kiekiui papuošti (jei neliesite kiekvieno meduolių
paviršiaus), kurį reikia išplakti iki standžių putų, tada palaipsniui
supilti cukraus pudrą (sunaudojau 100g). Pudros reikia pilti tiek, kad gautųsi masė
tinkanti dekoravimui, pabaigoje įberti citrinos rūgšties pagal skonį.
Atvėsusius meduolius papuošti paruoštu glajumi ir jei yra noras
pabarstyti pabarstukais ar kokoso drožlėmis. Taip pat galima puošti
dekaratyviniai perliukais ar kitais priedais.
Na va, meduoliukai iškepti, papuošti, džiūsta...
O čia - apsnigo eglutę :D, kokoso drožlėmis :)))
P.S. Aš paskubėjau ir nelaukiau kol galutinai ištirps cukrus,
ištirpinau medų su sviestu, o cukrus nespėjo ištirpti, ko pasėkoje
meduolių tešla kočiojant buvo grūdėta, o ant iškeptų meduolių irgi
matėsi cukaus grūdeliai.
Beje, man tešla labai trupėjo, bet labai gausiai barsčiau stalą ir tešlos paviršių, kad neliptų prie kočėlo. Trupėjo gal dėl to, kad neištirpinau gerai
cukraus, sviesto, medaus masės… O gal dėl to, kad pakankamai
neatvėsinau masės… Žodžiu, galiu tik spėlioti, bet labai nepergyvenau. Dar eilėje laukia pora receptų, tai tikiuosi, kad vistiek viskas bus suvalgyta :)
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą