...ir vėl vasaris :) Ir dar vienas tortas į tortų sąrašą. Smagu :) Tikrai smagu, kai pagalvoji kas vyksta aplinkui :) Džiaugiuosi, kad turiu. Nors šiemet tokie metai, kad tortą iškepiau po gimtadienio. Gyvenime dar nėra taip buvę :D Bet, svarbiausia, kad vis atradau laisvą minutėlę ir iškepiau, nes su kiekvienais metais viskas sukasi tik greityn ir greityn, vieni darbai keičia kitus, vieni rūpesčiai - kitus... Tai svarbiausia dabar - nepamiršti, kad gyvenam. Kad yra ir gražių, mielų ir nepakartojamai nuostabių dalykų aplink 💓
O tortuką nusižiūrėjau dar vasarą. Sunintrigavo vaizdas ir įsivaizduojama skonių harmonija :)
Savo išmislo nedėsiu, tiesiog pateiksiu profesionalės žodžius :)
Apibendrinimas:
Pirmam kartui, siūlau daryti pagal reikiamus matmenis,
16cm forma/žiedas. Aš dariau 17cm ir šiaip ne taip biskvitą padalinau į 4 dalis.
Naudojau pistacinį kremą, ne pastą.
Pistacinis kremas - su mažu procentu pačių pistacijų, daugiau cukraus, kreminės tekstūros, prisotintas pistacijų skonio ir kvapo.
Pistacijų pastą galit pasigaminti pačios.
Pistacinį balto šokolado ganašą reiktų laikyti bent 3-4val. šaldytuve subrendimui.
Į aviečių konfi sluoksnius dar galite įdėti ir šviežių aviečių.
Receptas:
Biskvitas 16cm formai/žiedui
4 kiaušiniai
100g cukraus
50g pieno
50g augalinio aliejaus (aš dėjau sviestą)
120g miltų
80g pistacijų miltu (sumalkit švelniai kepintus pistacijų riešutus)
žiūpsnelio druskos
20g kukurūzų krakmolo
10g kepimo miltelių
Visus sausus produktus, išskyrus cukrų, permalame, permaišome kartu ir dedame į šoną. Atskiriame kiaušinių trynius nuo baltymų. Plakame baltymus, kai pasirodo burbuliukai, beriame keliais etapais 60g cukraus ir plakame iki purios morenginės masės. Galima pilti kelis lašus žalių dažų. Trynius išplakame su likusiu 40g cukraus, iki kol masė pabals, tada supilame pieną ir aliejų (sviestą), išplakame. Baltymų ir trynių mases sumaišome ant mažo mikserio greičio arba lopetėle. Tada atsargiai įmaišome sausus ingredientus. Pilame į 16cm žiedą ir kepame 160'C apie 40-50min. Orientuojamės pagal savo orkaites, stebime ir tikriname dantų krapštuku. Iškepusį biskvitą apverčiame ,,aukštyn kojom", kad nusigulėtų kalnelis, jei toks atsirado. Leidžiame pravėsti kambario temperatūroje. Daliname į 4 lygias dalis.
Aviečių konfi
350g šaldytų aviečių
50-60g cukraus (arba kiek širdis geidžia)
20g kukurūzų krakmolo
40g vandens
Krakmolą sumaišome su vandeniu.
Dedame uogas į puodą, sublenderiuojame, pilame cukrų ir leidžiame užkaisti. Kai tik užverda, plona srovele, nuolat maišant, pilame krakmolą. Verdame nuolat maišydami iki kol sutirštės. Perkošiame per sietelį ir leidžiame atvėsti. (Gavosi 240g uogų piure)
Jei uogų tyrė atrodo per skysta net ir atšalusi, pilame atgal į puodą, dedame ant ugnies ir įmaišome dar šiek tiek krakmolo, maišyto su šiek tiek vandens.
Balto šokolado pistacijų ganašas
100g riebios grietinėlės
150g balto šokolado
40g pistacijų kremo/pastos
keli lašai žalių dažų (nebūtina)
Puode sumaišome grietinėlę su pitacijų kremu, užverdame. Tik užvirus, pilame ant smulkinto balto šokolado, palaukiame minutę ir blenderiuojame. Dedame į šaldyvą bent 3-4 valnadoms subręsti. Tada dideliu mikserio greičiu išplakame iki purumo. Ganašas paruoštas.
Pistacijų kremas/pasta (pagal Sonatinos-receptus)
1/3 puodelio nesūdytų išlukštentų pistacijų
1/3 puodelio cukraus pudros
2 - 4 v. š. vandens
Pistacijas smulkinti blenderiu 1 - 2 minutes, iki miltelių. Suberti cukraus pudrą ir sumaišyti su riešutais. Tuomet po šaukštą pilti vandenį ir maišyti blenderiu, kol gausis pasta.
P. S. man pakako tik vieno šaukšto vandens. Skonis labai primena chalvą...
1/3 puodelio cukraus pudros
2 - 4 v. š. vandens
Pistacijas smulkinti blenderiu 1 - 2 minutes, iki miltelių. Suberti cukraus pudrą ir sumaišyti su riešutais. Tuomet po šaukštą pilti vandenį ir maišyti blenderiu, kol gausis pasta.
P. S. man pakako tik vieno šaukšto vandens. Skonis labai primena chalvą...
Kreminio sūrio pistacijų kremas:
400g kreminio sūrio
180g grietinėlės
60g cukraus pudros
50g pistacijų pastos/kremo
Viską sudedame į dubenį ir plakame iki standaus kremo konsistencijos.
SURINKIMAS
Tortuką surinkinėjame žiede, su acetatine juosta arba įklotu kepimo popieriumi.
Patepame šiek tiek kremo ant padėklo ir dedame pirmą biskvitą, tada kremas, kremo borteliai ir pusę mūsų turimos aviečių piure.
Antras biskvitas ir visas plaktas balto šokolado ganašas.
Trečias biskvitas, kremas, kremo borteliai, likusi aviečių piure.
Biskvitas ir kremas.
Apliejumui - galime išlydyti 100g balto šokolado, įpylame šaukštą augalinio aliejaus ir color mill avietės spalvos dažų.
Puošiame pagal fantaziją!
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą