2013 m. vasario 11 d., pirmadienis

Megzta vyriška kepurė ir megztos kojinės

   Panašiai prieš mėnesį, kai nieko nedariau :D, oi kaip juokingai skamba :D, vakare laukdama savo serialo nusprendžiau, kad reikia vyrui primegzti kitiems metams kojinių. Juk vasarą vistiek to nedarysiu, o jau visos jo kojinės tai taip pavargę, kad oi... Na ką, susiradau siūlus, virbalus ir pradėjau... Čia ateina dukrytė ir sako: ką darai? Sakau: tetei kojines mezgu... O ji: viskas tetei tetei, o man? Sakau: tai kad tu vistiek basa lakstai. Tada ji man sako: jei numegsi - nešiosiu. Tada ėmiau ir numezgiau... O kai ūpas užeina, tai nunarpliojau ir antras. Labiau vykusias :D, nes paskutinį sykį kojinytes mezgiau mažiukui, kol jis dar ramiai ir šiltai pilvelyje sėdėjo :)
   O tuo metu, kol kojines mezgiau, pasipainiojo sekmadienis, kai vyras kažko važiavo į Gariūnus... Liepiau :D jam nusipirkti normalią kepurę, nes kaip tik šaltoki orai buvo, ir pirštines. Pirštines tai jis nusipirko, o kepurės - ne... Susinervinęs grįžo ir sako: ant mano galvos, kepurių nėra. Arba per didelės, arba per ilgos, arba vaikiškos.... Sakau: galiu pabandyt numegzt, jei nešiosi... Sutikimą ir palaiminimą gavus ėmiausi darbo... Pirmą kepurę mezgant, aš ją gal 4 ar 5 kartus ardžiau... Pirmus du - tai išvis išardžiau, nes akių skaičiaus nepataikydavau, o paskui tai tik užbaiginėjant paardymų buvo... Vyrui įtikus, numezgiau ir antrą, ale išeiginę :D Šitos jau nei karto neardžiau :D
   Va taip va gyveni ir mokaisi... :))))

    Antros kepurės, deja, nėra :D Ji - ant mano nuostabiausiojo galvos :D

Kepurės mezgimas

   Pasirinkau 102 akis ir mezgiau viena gera, viena bloga norimo ilgio. Kepurę mezgiau kaip kojinę - 5 virbalais.
   Kai jau reikia siaurinti, tada atsiskaičiavau po lygiai akis ir 6 vietose pradėjau dvi akis sumegzti į vieną akį. Ir tada mezgiau taip: vieną eilę išmegzdama 6 vietose dvi akis sumezgiau į vieną akį, sekančią eilę išmezgiau visą akių nenuiminėdama. Trečią eilę - vėl 6 vietose sumezgiau dvi į vieną akį, ketvirtą eilę vėl išmezgiau akių nenuiminėdama. Ir taip mezgiau iki tol, kol liko 12 akių. 
   Tas 12 akių pervėriau siūlu, sutraukiau ir užbaigiau. Viskas :D

Kojinės mezgimas

    Pasirinkau 40 akių (po 10 akių ant kiekvieno virbalo). 
15 eilučių mezgiau 1 gera, 1 bloga arba 2 geros, 2 blogos.
7 eilutes mezgiau vien gerom akim.

Atėjo eilė kulno mezgimui:
   Čia megsime tik ant dviejų virbalų esančias akis, o kitus du virbalus paliksime nemezgamus.
   Taigi pirmą eilę (tik du virbalus!) mezgame: 1 nukeliame, 1 gera. Grižtant (apsukame, kad kojinės būtų vidinė pusė) visas akis išmezgame blogomis. Ir vėl mezgame - 1 nukeliame, 1 gera, o grįžtant - visos blogos. Ir taip mezgame tol, kol gaunasi 10 eilių iš gerosios pusės (arba tiek, kiek būna akių ant vieno virbalo).
   Tada šitas 20 akių padaliname į tris dalis, ir megzdamos dviejose vietose dvi akis sumezgame į vieną akį taip, kad vidurinės dalies akių nemažėtų (šiuo atveju padalinau taip: 7*6*7). Grįžtant tose pačiose vietose taip pat dvi akis sumezgame į vieną akį.
   Dabar mezgame taip: kulno šoną išmezgame akis iki palikto virbalo, ant kurio yra 10 akių. 
   Geromis akimis mezgame abu tuos paliktuosius virbalus.
   Tada antrame kulno šone taip pat išmezgame akis.
   Vėl turime 4 virbalus, kuriais galime megzti apvaliai. tik tiek, kad akių skaičius ant jų - nevienodas.
   Toliau viska megsime vien geromis akimis.
   Pasidaliname ant virbalų akis: tie, kurie buvo palikti, turi po 10 akių, o ant likusių dviejų virbalų akis padaliname po lygiai. Viską megsime apvaliai, tik taip, kad prieš paliktąjį virbalą sumegsime dvi paskutines akis į vieną, o po antro paliktojo - sumegsime dvi pirmas akis į vieną. 
Ir taip megsime tol, kol ant visų virbalų bus po vienodai akių.

   Kai jau megsime lygiai, mazdaug ties čiurnos pabaiga, kiekviename virbale sumezgame dvi akis į vieną  tam, kad maždaug toje vietoje koja jau tampa siauresnė. Mezgame toliau, kol jau reikia užbaigti kojinę.
   Užbaigiame kojinę paprastai - kiekviename virbale dvi akis sumezgame į vieną akį, kol iš viso lieka 4, per kurias perveriame siūlą, sutraukiame ir užbaigiame.

2 komentarai:

Ieškoti šiame dienoraštyje