2012 m. gruodžio 8 d., šeštadienis

Sviestiniai sausainiai su kondensuotu pienu

  Išaušo diena, kada namuose dukrytei - šventė :D. Pietums buvo iškepta pica ir dabar kepam sausainius :) Juk vaikams atrakcija pats sausainių darymas :). Ne tešla, ne laukimas kol iškeps, o pats formelių spaudymas ir į skardelę dėjimas. Deja, mama - neukliūžas daiktas, kerėpla kitaip sakant :D, pirmą skardą su visais sausainėliais nudrėbė žemėn... Gaila... Na, bet džiaugsmui pabaigos vistiek nebuvo :)


   Trapūs sviestiniai sausainiai, pasaldinti kondensuotu pienu vietoj cukraus, kuris suteikia skoniui "karameliškumo" :)

Reikia:

250 g miltų
šaukštelio kepimo miltelių
žiupsnelio druskos
šaukštelio cukraus su vanile
150 g šalto sviesto
175 g saldaus kondensuoto pieno (apie puse skardinės)

    Miltus sumaišome su kepimo milteliais, druska ir vaniliniu cukrumi.

    Į miltų mišinį gabalėliais įpjaustome sviestą ir kapojame ar triname, kol gausis šlapi trupiniai (tai galima daryti ir virtuviniu kombainu).



    Įmaišome kondensuotą pieną ir gerai išminkome. Tešla turi gautis minkšta ir elastinga (jei atrodo šiek teik per šlapia, įberkite žiupsnį miltų, tik nepadarykite per kietos).
    Suformuojame rutulį, apvyniojamte plėvele ir valandai patalpiname į šaldytuvą.




    Pailsėjusią tešlą iškočiojame (maždaug 3 - 4 mm storio sluoksniu) ir išspaudžiame norimos formos sausainius, kuriuos atsargiai (tešla minkšta, lengviau pakeliama nuo darbastalio peiliu) sudedame ant sviestiniu popieriumi išklotos skardos. Viršų galima patepti kiaušinio plakiniu.

    Kepame 200'C kaitros orkaitėje, kol šiek tiek parus. Storesni keps apie 10 - 12 min., ploniau kočiotiems pakaks apie 7 - 10 min. Per plonai iškočioti greit svyla.



   ...dabar suprantu pasakymą, kodėl 2 šeimininkės virtuvėje tolygu katastrofai... :D Sausainių darymas dviese - visai smagu. Bet kai 2 šeimininkės ir orkaitės karštumą nustato, tai jau ne kas... Taip mūsų kiškučiai soliariume ir nuskrudo... :D

Ačiū, http://ausrra.blogspot.com :)

   Šitie sausainiukai - mano patys mylimiausi :) Na, bent jau kol kas, kol neradau skanesnių :D Velykoms išsikepiau. Tik truputį patobulinau išvaizdą. Sumąsčiau, kad reikia juos padaryti ant pagaliukų. Tam panaudojau medinius iešmelius. Atsargiai į suformuotus sausainiukus įbedžiau pagaliuką (prieš tai juos įdėjau į bliūdą su vandeniu, kad pabrinktų). Pašauname į orkaitę. Kai iškepė ir ataušo, kaip didžiausios dailininkės su teptukais nudažėme vandens vonelėje išlydytu juodu šokoladu ir apibarstėme pabarstukais ir perliniu cukrumi :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Ieškoti šiame dienoraštyje