2012 m. lapkričio 3 d., šeštadienis

Vengriškas varškės pyragas

   ...lyja lauke. Mažasis miega. Vyresnėlė serga... Su maistu neįtinku niekaip. Visas jos meniu - lietiniai blynai ir makaronų sriuba. Pačiai ūpo kažką daryt - irgi nėra. Kai tokia nuotaika, dažniausiai landau po internetą be tikslo. Ir staiga prieš akis pamatau labai skaniai atrodantį pyragą. Staigiai akimis permetu reikiamų produktų sąrašą... Retai taip būna, bet pasirodo - visko turiu! Nueinu į kambarį pas dukrą atsiklaust leidimo :D - ar valgys, jei iškepsiu, varškės pyragą? Gaunu leidimą ir kimbu i "darbą" :D



Reikia:

tešlai:
250 g miltų
0,5 šaukštelio kepimo miltelių
100 g cukraus
šaukštelio cukraus su vanile
žiupsnelio druskos
1 kiaušinio trynio
125 g minkšto sviesto
50 ml riebios grietinės

įdarui:
250 g varškės
100 g cukraus
šaukštelio cukraus su vanile
1 kiaušinio trynio
200 ml riebios, tirštos grietinės
šaukštelio nutarkuotos citrinos žievelės
2 kiaušinio baltymų

   Tešlai miltus sumaišykime su kepimo milteliais, vaniliniu cukrumi ir druska.
   Minkštą sviestą ištrinkime su cukrumi iki purumo. Įdėkime kiaušinio trynį, grietinę ir gerai išmaišykime.
   Suberkime miltų mišinį ir suminkykime elastingą tešlą. Padalinkime į dvi lygias dalis, suformuokime rutulius, pridenkime maistine plėvele ir pastatykime į šaldytuvą mažiausiai pusvalandžiui.

   Įdarui varškę gerai ištrinkime su cukrumi, tryniu, vaniliniu cukrumi ir grietine. Įberkime tarkuotos citrinos žievelės (nebėriau).
   Baltymus išplakime iki standžių putų ir švelniai įmaišykime į varškės masę.

   Vieną tešlos rutulį iškočiokime ir įklokime į kepimo popieriumi (neturėjau popieriaus, kaip tik užsibaigė... :() išklotą kvadratinę ar stačiakampę kepimo formą (manoji kvadratinė, jos kraštinė 20 cm, galite naudoti šiek tiek didesnę, pvz., stačiakampę, 22 cm ir 27 cm (didesnė man pasirodė per didelė...)). Ant tešlos sudėkime varškės masę, paviršių išlyginkime. Ant varškės užklokime kitą iškočiotą tešlos rutulį (iškočioti vientisą gabalą man nelabai gavosi, tai aš tiesiog išklojau ir apklojau tokiais lopais). Paviršių subadykime šakute ar padarykime įpjovas peiliu (pamiršau, deja...) ir pašaukime į 180'C kaitros orkaitę.
   Kepkime, kol tešla įgaus dailiai gelsvą atspalvį (kepiau 40min.), tik neperkepkime.




   Pjaustykime tik labai gerai atvėsusį, o dar geriau - pašaldytą šaldytuve. Paviršių pabarstykime miltiniu cukrumi...

Ačiū http://ausrra.blogspot.com :)


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Ieškoti šiame dienoraštyje