2012 m. spalio 28 d., sekmadienis

Morengiukai

   ...po spurgų gamybos liko 2 kiaušinių baltymai... Seniau jei kas likdavo - atiduodavau tai vietelei, kur karaliai pėsti vaikšto. Bet dabar kažkaip sąžinė to padaryt neleido... Tada atsiminiau tokius pūstus orinukus, kur vaikystėj teta darydavo... Na jie tokie nerealūs buvo...

Reikia:

Kiaušinių baltymų – 2 vnt. ;
Cukraus pudros – 100g. ;
Citrinos sulčių – nepilnas arbatinis šaukštelis.

   Baltymus išplakame iki standžių, tačiau ne sausų, putų. Palaipsniui, plakant, suberti cukraus pudrą pyliau cukrų, nes pudros neturėjau) ir supilti citrinos sultis (nepyliau, todėl jie nebuvo balti). Džiovinti 100 laipsnių karščio orkaitėje 4 valandas (džiovinau 2 val. 110'C orkaitėje su ventiliatoriaus funkcija).
   Iškepusių morengų viršų galima apibarstyti kakavos milteliais.

   Baltymai turi būti kambario temperatūros.

   Didelę įtaką sėkmei turi indas, kuriame plakame baltymus. Jis turi būti itin švarus ir sausas. Patarimas: nenaudokite plastmasinių indų! Juose sunkiai pasišalina užsilikę riebalai.

   Atsargiai atskirkime baltymus nuo trynio. Jei į baltymus netyčia papuolė trynio arba kiaušinio lukšto, nepatingėkim ir juos pašalinkim. Nes jie gali būti nesėkmės kaltininkai.

   Jei baltymai sunkiai plakasi, į juos įberiame žiupsnelį druskos. Galima dar įdėti arbatinį šaukštelį krakmolo. Šie ingredientai suteiks baltymams standumo.

   Baltymai turi būti standūs, bet ne per sausi. Cukrų patartina naudoti kuo smulkesnį (geriausiai tinka cukraus pudra). Plakant, jį berti palaipsniui.

   Jei norime baltų morengų, į masę reikėtų įplakti kažkokios rūgšties. Tai gali būti actas, citrinos sultys ar kt. Tačiau jos reikia labai nedaug – nepilno arbatinio šaukštelio.

   Morenginius sausainėlius formuojame kepimo popieriumi išklotoje skardoje. Geriausias variantas būtų juos daryti su konditeriniu švirkštu, bet kadangi tokio neturiu, tai pasinaudojau maišeliu. Bet dabar tiksliai žinau, kad sekantis mano pirkinys - konditerinis švirkštas :D

   Dar labai svarbu orkaitės temperatūra. Ji neturi viršyti 110 laipsnių. Džiovinant morengus, orkaitės durelės turi būti šiek tiek pravertos. Taip išeis nereikalinga drėgmė. Beje, pasiruoškit juos ilgai džiovinti – apie 4 valandas.


Pasinaudojau http://virtualivirtuve.wordpress.com patarimais :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Ieškoti šiame dienoraštyje